Pana la LACRIMI ! Un copil foarte talentat CANTA.. ˝ N-am sa uit maicuta ˝ – Ian Official

Pana la LACRIMI ! Un copil foarte talentat CANTA.. ˝ N-am sa uit maicuta ˝

Loading...

Plecarea părinţilor la muncă în străinătate, o DRAMĂ pentru copiii lăsaţi acasăPlecarea părinţilor la muncă în străinătate, o DRAMĂ pentru copiii lăsaţi acasă

* Cei mici consideră faptul că sunt lăsaţi acasă drept abandon, iar asta poate determina urme adânci în dezvoltarea lor

În ultimii ani, peste trei milioane de români au plecat să lucreze în străinătate. În urma lor au rămas în ţară aproximativ 300.000 de copii, în grija rudelor sau, în cel mai fericit caz, cu unul dintre părinţi. Medicul psiholog Nicoleta Popleşanu ne explică fenomenul “migraţiei” masive a forţei de muncă şi efectele acesteia asupra psihicului celor mici rămaşi acasă.

Plecarea peste hotare – sacrificiul suprem

Banii şi nevoile îi împing pe mulţi părinţi să-şi părăsească familia şi să lucreze în străinătate, pentru un trai mai bun. În acest timp, copiii rămân singuri, fără grija părintească, fără cineva căruia să-i spună tată sau mamă.

“Când trebuie să ne hotărâm asupra unui aspect important din viaţa noastră, analizăm de cele mai multe ori argumentele pro şi contra şi încercăm să luăm o decizie şi cu mintea, şi cu sufletul, pentru a fi în armonie interioară. Dar, uneori, nu se poate. Acesta este şi cazul părinţilor care aleg să plece la muncă în străinătate şi să îşi lase copilul în ţară. Locurile de muncă sunt puţine şi de cele mai multe ori salariile oferite sunt destul de mici”, ne explică psihologul.

De asemenea, deşi au deseori ocazia să muncească în ţară, aceştia refuză locul de muncă din cauza salariilor precare şi aleg să plece în străinătate, pe bună dreptate. Părinţii îşi doresc doar să le ofere micuţilor o viaţă mai bună şi condiţii de trai măcar modeste.

“Până de curând, am colaborat în cadrul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European, care a avut printre obiective şi formarea profesională şi angajarea şomerilor din domeniul construcţiilor. În cele 20 de luni de proiect, am întâlnit peste 250 de persoane care au accesat serviciile gratuite oferite în cadrul proiectului.

Foarte mulţi au beneficiat de cursuri gratuite de formare profesională. După absolvirea fiecărui curs erau recomandaţi la interviuri de angajare la firmele de construcţii din judeţ sau din ţară. S-au angajat cu forme legale aproximativ 80 de persoane. Destul de multe persoane au refuzat un loc de muncă, pentru că majoritatea doreau să plece din ţară, motivând, pe bună dreptate, că un salariu în străinătate pentru o persoană calificată în construcţii este de cel puţin trei ori mai mare că în România. Erau oameni care aveau familii, copii de întreţinut şi doreau să le ofere o viaţă mai bună”, a mai adăugat Nicoleta Popleşanu.

Lipsa părinţilor este drama copiilor

Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară se confruntă cu stări emoţionale negative: devin trişti, se simt izolaţi, plâng, au sentimente de insecuritate şi uneori ajung să cadă în depresie, care conduce adesea la suicid. Sentimentele lor acute de disperare, împletite cu cele de vinovăţie sunt atât de puternice încât nici nu au puterea să le spună să rămână.

Loading...

„Există cel puţin două situaţii şi anume: cea în care pleacă doar unul dintre părinţi, celălalt rămânând acasă cu copilul, şi cea în care pleacă ambii părinţii, copilul fiind lăsat în grijă altor rude. Aceste decizii sunt luate de părinţi, iar cei mici sunt nevoiţi să le accepte. Despărţirea de mamă este considerată de unii copii drept un abandon.

Dar chiar şi atunci când tatăl este cel plecat, copilul resimte în mod negativ lipsa lui. Copiii se simt mai afectaţi în prima perioada după plecarea părinţilor sau la prima experienţă de acest gen”, a explicat psihologul.

Deşi cei mici par că se adaptează odată cu trecerea timpului, aceştia ajung uneori să aibă note mici la şcoală sau să fie ţinta “răutăţilor” altor copii care le cunosc starea.

“În majoritatea cazurilor, randamentul şcolar scade din cauza absenţei suportului şi încurajării din partea părinţilor, iar în unele cazuri copiii devin mai responsabili în pregătirea temelor, din dorinţa de a recompensa efortul părinţilor de a munci peste hotare. Un adolescent îmi povestea că e conştient că tatăl lui nu e vreun luptător de K1, dar totuşi acum, fără el, a primit ameninţări din partea altor tineri, care îi cunoşteau situaţia de acasă, şi îi este teamă să nu fie rănit fizic”, a completat Nicoleta Popleşanu.

Banii nu aduc fericirea

Deşi majoritatea părinţilor care pleacă în străinătate cred că bunurile materiale vor compensa lipsa afecţiunii şi a dragostei părinteşti, copiii ar spune că îşi doresc ca de sărbători să împodobească bradul împreună şi nu să vorbească pe Skype cu mama şi tata. Din nefericire, majoritatea îşi manifestă această frustrare în diferite moduri, uneori dramatice.

„Copiii mai mici exteriorizează mai uşor emoţiile provocate de despărţirea de părinţi, pe când adolescenţii preferă să nu-şi arate trăirile. Lipsa de afecţiune este compensată de unii copii prin afişarea unei imagini de bunăstare materială.

Lipsa supravegherii suficiente a adulţilor, insuficienta organizare a timpului liber, dispunerea de mijloace financiare, precum şi presiunea semenilor cresc vulnerabilitatea acestor copii în faţa unor riscuri legate de consumul de substanţe, abandonul şcolar, relaţii sexuale precoce şi comportamente deviante”, a concluzionat specialista. sursa:viata-libera.ro
AVEM MAREA RUGAMINTE SA DISTRIBUITI PE FACEBOOK PENTRU A AFLA TOATA LUMEA !

Pana la LACRIMI ! Un copil foarte talentat CANTA.. ˝ N-am sa uit maicuta ˝ was last modified: July 11th, 2018 by admin
Loading...

Lasă un răspuns