„Nicăieri nu-i ca acasă. Străinătatea te învață multe, doare și nu iartă” – Ian Official

„Nicăieri nu-i ca acasă. Străinătatea te învață multe, doare și nu iartă”

Loading...

Reîncarcă această pagină Ce inseamna pentru voi a trai in strainatate?

Deschid acest thread pentru cei dintre voi care nu traiesc in Romania si care vor sa impartaseasca experientele pozitive si negative ale trairii

in alta tara decat cea in care s-au nascut. Si pentru cei care stau in Romania si ii intereseaza acest subiect, bineinteles.

Eu stau in vestul Europei de 20 de ani. Am plecat inainte de caderea comunismului, aveam 18 ani, deci am copilarit in acea perioada in Romania.

Pot sa spun ca mie personal mi-a adus mult bine aceasta experienta. La inceput a fost greu – desi vroiam foarte mult sa la simt acasa in Germania, vroiam sa ma afirm acolo, sa fiu acceptata, sa iubesc tara care ma primise.

Abia dupa vreo 7 ani pot spune ca am reusit, oarecum. Cred ca doua lucruri m-au ajutat mult: apartenenta la o parohie ortodoxa dar de limba germana, cu un preot neamt de origine si parohieni de mai multe nationalitati (printre care si nemti); si faptul ca am inceput sa lucrez, dupa terminarea studiilor.

Acum stau in Belgia. Nici in Germania, nici in Belgia nu vorbesc limba tarii ca pe o limba materna, ci cu accent. Niciodata nu voi parea ca m-am nascut aici – dar asta nu ma deranjeaza, in general, desi uneori este obositor.

Acest efort de a folosi mereu o limba care nu este a ta la origine poate face bine inteligentei, dar o poate si secatui de puteri cateodata.

Pentru mine, a trai in alta tara decat cea natala inseamna aducerea aminte continua ca nu suntem cetateni ai acestei lumi, ci ai Imparatiei lui Dumnezeu.

Ne putem simti acasa intr-o anumita masura acolo unde traim, insa, fara sa ne atasam excesiv. Cum se spune in epiostola catre Diognet (text apostolic), eu cred ca crestinului strainatatea trebuie sa-i fie patrie, iar patria, strainatate.

Ma simt foarte bine in Belgia, ma simteam foarte bine si in Germania. Trebuie sa recunosc ca Romania mi-a devenit putin straina in ultimii ani. Insa uite, acum scriu pe un forum romanesc, si dupa cum vedeti nu am uitat limba romana, si o vorbesc cu copilul meu.

Loading...

Cred si ca a fi ortodox intr-o tara nemajoritar ortodoxa poate folosi spiritual. Te gandesti mai mult la credinta ta, o iei mai inserios, a te duce la biserica (ortodoxa) este un act facut din convingere, constient asumat.
Putem invata in plus multe traind in strainatate, simtindu-ne mereu un pic straini deci traind acea tensiune zilnica, a neobisnuitului care devine obisnuit, dar nu intru totul.

Mai cred si ca traind in strainatate ar trebui sa depasim un nationalism superficial, nu sa-l intarim. Sa devenim mai cosmopoliti, sa iubim oamenii ca oameni, nu ca romani, nemti, belgieni etc.
Din pacate se poate intampla si asta, sa devenim mai nationalisti si sa-i dispretuim pe ceilalti zicand ca in Romania este sau era mai bine, dar eu cred ca este o greseala.

Cateva ganduri.. le astept pe ale voastre. sursa:crestinortodox.ro, Video by IAN

„Nicăieri nu-i ca acasă. Străinătatea te învață multe, doare și nu iartă” was last modified: July 13th, 2018 by admin
Loading...

Lasă un răspuns