Ce mâncau românii pe vremea lui Ceaușescu și de ce erau mai sănătoși? – Ian Official

Ce mâncau românii pe vremea lui Ceaușescu și de ce erau mai sănătoși?

loading...

Ce mâncau românii – Românii au petrecut mult timp sub dictatura ceaușistă, însă niciunul nu a murit de foame și nici de alte boli, care acum ucid rând pe rând conaționalii noștri. 

Pâinea, zahărul şi uleiul se cumpărau numai pe cartelă şi doar de la alimentarele de cartier, iar raționalizarea  pâinii a fost introdusă în 1982, pentru a reduce consumul porțiilor de mâncare. Să fi fost bine, să fi fost rău?

Pentru cei născuți după 1989, pare incredibil că românii stăteau la coadă din timpul nopții ca să cumpere rația de alimente, pe cartelă…

Ce mâncau românii – Acum magazinele sunt pline cu o mulțime de produse, așa că tot ce vedem în reclame, putem pune în coș (cu condiția să avem bani, bineînțeles)

Porția de alimente a românilor a fost stabilită de regimul Ceaușescu la 2.700-2.800 de calorii, ceea ce însemna că un om primea anual maxim 60/70 de kilograme de carne, 8 kilograme de pește, 210 litri de lapte, 260 ouă, rația anuală fiind la fel de mică și în cazul legumelor și fructelor.

Ce mâncau românii – Câte calorii ar trebui să consumăm zilnic?

Păi numărul lor se învârte în jurul celor amintite mai sus… Poate de aceea nu vedeam atâtea persoane supraponderale, iar copiii nu aveau nevoie să meargă la nutriționist, din fragedă pruncie.

Să nu mai vorbim de calitatea produselor consumate atunci și acum… Rar găseai un produs din import, alimentele erau mai gustoase și aveai siguranța că nu vei face toxiinfecție alimentară, de la roșiile cumpărate.

Nu că aș fi nostalgică și că mi-aș dori redobândirea vremurilor demult apuse, însă parcă românii erau mai sănătoși atunci…

loading...

Ce mâncau românii – Să vedem în ce consta programul alimentar ceaușist:

În anul 1982 a fost inventat ”Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei”, iar comuniștii au fost de părere că românii au nevoie doar de 2.700 – 2.800 de calorii pe zi. astfel că, românii aveau, anual, dreptul, la 39 kg de carne, 78 l de lapte şi 166 kg de legume. Uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună, raţia fiind de un kilogram.

Tot atunci au fost introduse și cartelele, prin care românii își achiziționau alimentele. Fiecare familie era arondată unui magazin din cartierul unde avea domiciliul.  Se achiziționa jumătate de pâine, o dată pe zi, uleiul şi zahărul se dădeau o dată pe lună, câte un kilogram pe cap de membru de familie, iar puii erau câte doi la pungă.

Așa cum spuneam, mai sus, nu îmi doresc să revină acele vremuri, însă cred că este impedios necesar să ajustăm stilul de viață actual, altfel ne vom îmbolnăvi din ce în ce mai des și vom vedea, în jurul nostru, din ce în ce mai mulți adulți și copii obezi. Asta vrem? Așa vrem să trăim?

Sursa:secretele.com

Ce mâncau românii pe vremea lui Ceaușescu și de ce erau mai sănătoși? was last modified: April 26th, 2018 by admin
loading...
Loading...

Lasă un răspuns